Czy tłuszcz jest niezdrowy? Wręcz przeciwnie: „dobre” tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są niezastąpione i odgrywają decydującą rolę w wielu procesach metabolicznych. Dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 są tak ważne? Które pokarmy są szczególnie bogate w omega 3? Co powoduje ich niedobór? Dzielimy się wszystkim, co warto wiedzieć!
Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?
Szczególną grupę wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tworzą kwasy tłuszczowe omega-3. Są jednymi z niezbędnych kwasów tłuszczowych, które musimy dostarczać do naszego organizmu. Najbardziej aktywnymi biologicznie formami kwasów tłuszczowych omega-3 są EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Do tej grupy zalicza się również tzw. kwas alfa-linolenowy (ALA), czyli forma, która jest przekształcana przez organizm w EPA i DHA. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego musi je przyjmować z pożywieniem. Jeśli w diecie brakuje kwasów omega-3, może to mieć wpływ na samopoczucie fizyczne i psychiczne. Osoby, którym zależy na uniknięciu niedoborów różnych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów w swojej diecie, powinna zainteresować dieta z dowozem.
Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 i źródła
Kwasy tłuszczowe omega-3 ALA, DHA i EPA pełnią różne ważne funkcje w organizmie. ALA pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. DHA pomaga natomiast w utrzymaniu prawidłowego poziomu trójglicerydów (lipidów we krwi) i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. EPA i DHA przyczyniają się także do prawidłowego funkcjonowania serca i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Niedobór kwasów tłuszczowych może doprowadzić do bardzo negatywnych skutków. Czasem zdiagnozowanie niedoboru kwasów omega 3 jest trudne, ponieważ objawy mogą być bardzo różne i niekoniecznie muszą występować w tym samym czasie. Jednak badanie krwi przeprowadzone przez lekarza rodzinnego może rozwiać wszelkie wątpliwości. Możliwe objawy niedoboru kwasów omega 3: problemy z widzeniem pomimo braku wady, osłabienie mięśni, uczucie niepokoju, zmęczenie i problemy ze skórą. Ponieważ niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe można uzyskać tylko z diety, ważne jest, aby włączyć następujące produkty do swojego planu odżywiania: ryby – szczególnie łosoś, śledź, makrela, sardynki, owoce morza, olej rzepakowy, siemię lniane, olej sojowy i produkty sojowe oraz orzechy.