Na co zwrócić uwagę kupując szafę chłodniczą?

0
1100

W każdym sklepie spożywczym, restauracji czy cukierni musi znajdować się dobrej jakości szafa chłodnicza. Bez niej trudno jest sobie wyobrazić normalne funkcjonowanie tego typu punktów. Dzięki niej produkty spożywcze utrzymują czystość. Dodatkowo szafa zapewnia estetyczną prezentację produktów, a poza tym ułatwia pracownikom obsługę klientów. Co ważne, dziś na rynku dostępne są różne typy szaf chłodniczych. Dzięki temu można dopasować konkretny model do indywidualnych potrzeb.

Czym jest szafa chłodnicza?

Szafy chłodnicze są urządzeniami, które znajdują swoje zastosowanie w branży gastronomicznej oraz handlowej. Przede wszystkim korzysta z nich przemysł spożywczy i cukierniczy. Dzięki szafie chłodniczej możliwe jest przechowywanie produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach termicznych. Żywność zachowuje w ten sposób swoją świeżość przez znacznie dłuższy czas. Dodatkową zaletą szafy chłodniczej jest również to, że pozwala ona na odpowiednią prezentację produktów spożywczych. Nie jest tajemnicą, że elegancja prezentacja produktów przed klientem znacznie zwiększa ich sprzedaż. Jak wspomniano, na rynku dostępne są różne modele szaf chłodniczych. Przy wyborze tej konkretnej pamiętać trzeba, aby była solidna, trwała, funkcjonalna i estetyczna. Poza tym szafa musi być dopasowana do typu biznesu, jaki się prowadzi.

Jak wybrać szafę chłodniczą?

Przy kupnie szafy chłodniczej uwagę zwrócić należy na kilka istotnych elementów. Po pierwsze, jest to jej funkcjonalność. Ważne w tym przypadku jest rozmieszczenie półek oraz sama jakość wykończenia szafy. Po drugie, uwagę zwrócić należy na uchwyty do otwierania drzwi. Powinny być one tak zamontowane, aby zapewniały właściwy komfort przy otwieraniu i zamykaniu drzwi. Po trzecie, szafa chłodnicza powinna mieć przeszklone drzwi. Zapewni to odpowiednią prezentację produktów. Warto jeszcze dodać, że dobrym wyborem będzie szafa efektywna energetycznie. Jest to bowiem urządzenie włączone przez cały czas. Dobrze jest zatem wybrać taki model, który nie będzie pobierał zbyt dużo energii elektrycznej.

Jak dopasować szafę chłodniczą do profilu działalności?

Szafa chłodnicza musi być dopasowana do rodzaju prowadzonej działalności. W przypadku małego punktu gastronomicznego czy handlowego dobrym rozwiązaniem może być wybór szafy łączącej w sobie kilka funkcji. Przykładem może być tu szafa łącząca w sobie funkcję chłodziarki i zamrażalki. Taka szafa to dobry wybór, jeśli chodzi o szafę na zaplecze. Pozwali na zaoszczędzenie miejsca w pomieszczeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here