Jogurty a dieta

Przechodząc na dietę, człowiek automatycznie zaczyna rezygnować z jedzenia swoich ulubionych produktów spożywczych. Odstawia od siebie przede wszystkim słodycze i stopniowo wprowadza sobie jeszcze większy rygor, aby rzeczywiście sumiennie i systematycznie tracić kolejne kilogramy. Częstym błędem popełnianym podczas odchudzania jest jednak sięganie po artykuły, które tylko z pozoru są dietetyczne i niskokaloryczne, a w rzeczywistości potrafią być tak samo złe jak batony czy czekolada. Kolorowe jogurty na pewno nikomu nie ułatwią zrzucania zbędnej wagi. A jak zrobić jogurt, który sprawdziłby się nawet na diecie?

Najpierw warto zastanowić się nad tym, dlaczego w ogóle nie powinno się spożywać jogurtów na diecie. Chodzi tu oczywiście wyłącznie o jogurty kolorowe – uwielbiane przez dzieci, ale chętnie jedzone także przez samych dorosłych. Wystarczy odwrócić ich opakowanie na drugą stronę, aby przekonać się, co tak naprawdę dodał do nich sam producent. A nie będą to miłe i wartościowe substancje. Na pierwszym miejscu w składach jogurtów gości przeważnie czysty cukier, który już od paru lat obwiniany jest za doprowadzanie do nadwagi i otyłości. Tuż obok niego pojawiają się liczne konserwanty, dzięki którym produkt może być świeży nawet przez parę miesięcy, chemiczne barwniki cudownie odmieniające barwę masy oraz inne sztuczne i szkodliwe dodatki. Nawet w najmniejszym opakowaniu jogurtu można znaleźć kilkaset kalorii – jeśli producent urozmaicił go dodatkowymi kawałkami czekolady czy ciastek. Jest to zatem kompletnie bezwartościowa przekąska, którą nie można się nawet porządnie nasycić.

A jak zrobić jogurt zdrowy, dietetyczny i niskokaloryczny? Wystarczy przygotować go na bazie jogurtu naturalnego. Najlepszy będzie ten tradycyjny, pełnotłusty, gdyż odtłuszczone produkty zwykle wzbogacane są sporą dawką cukru, a go osoba próbująca się odchudzać z całą pewnością nie potrzebuje. Tak naprawdę klasyczne jogurty naturalne powinny pojawić się w lodówce każdej osoby przechodzącej na dietę. Najlepiej mieć ich spory zapas, aby w razie ochoty na słodkie móc od razu po nie sięgnąć i przynajmniej odrobinę zaspokoić swoje łaknienie. Bo taki jogurt naturalny można przemienić w coś zupełnie innego. Dodając do niego pokrojone świeże owoce, można wyczarować swój własny zdrowy jogurt owocowy. Będzie on świetnie pasować do porannych owsianek, płatków jaglanych czy nawet makaronów podanych na słodko, kaszek bądź białego ryżu. Aby jogurt miał jeszcze ciekawszy smak, można uzupełnić go różnorodnymi ziarenkami (np. słonecznikiem), miodem, dżemem i masłem orzechowym. Dla każdego coś dobrego!

Mądra dieta powinna polegać na wybieraniu dobrych produktów spożywczych i rezygnowaniu z tych, które mają kiepskie wartości odżywcze i są wysokokaloryczne. Nie należy odmawiać sobie na niej wszystkiego – w ten sposób człowiek jedynie doprowadza się do sporej frustracji i ostatecznie rzuca się na jedzenie, nie mogąc się już opamiętać. Jedząc od samego początku zdrowe produktu, można bez trudu wytrzymać na swojej diecie.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBól wątroby
Następny artykułTrwały manicure

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here