Kiszenie kapusty - zrób to sam!

Kiszona kapusta ma wiele wartości odżywczych oraz jest jednym z najzdrowszych produktów, który może pomóc w walce z zimowym przeziębieniem. Co ciekawe, samodzielne ukiszenie kapusty wcale nie jest trudne. Jak to zrobić?

Osoby, dla których ekologiczne produkty są podstawowymi składnikami diety, od dawna mają kapustę w swoim menu. Wiele osób zaczyna dopiero odkrywać, jak wiele wartości odżywczych ukrywa w sobie to warzywo. Jak mówi polskie porzekadło, lepiej późno niż wcale. Zasada ta świetnie sprawdza się w przypadku kapusty, ponieważ ta należy do wyjątkowo zdrowych produktów. Zawiera szczególne przydatną w okresie jesienno-zimowym witaminę C, wspomaga trawienie oraz posiada w sobie duże pokłady błonnika. Kiszona kapusta przyda się również tym, którzy preferują mocno zakrapiane imprezy, gdyż sok jest dobrym i sprawdzonym sposobem na leczenie kaca! Kiszona kapusta zmniejsza także prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę. Warto dodać, że zapobiega także cukrzycy i jest szczególnie przydatna podczas stanów zapalnych.

Jak ukisić kapustę? Sprawdzone sposoby

Do ukiszenia kapusty niezbędne będą dwa składniki, takie jak jedna sztuka białej kapusty i sól kuchenna. Przydadzą się również przyprawy: pieprz w ziarenkach oraz liście laurowe i ziele angielskie. Oprócz tego warto także przygotować kamionkowy garnek, niewielki talerzyk i element do obciążania.

Następnie kapustę trzeba pokroić na ćwiartki, później poszatkować. Najlepsza będzie do tego szatkownica, lecz jeśli nie ma jej pod ręką, kapustę można pokroić na cienkie paski. Kiedy kapusta będzie już posiekana, należy ułożyć grubszą jej warstwę w naczyniu i mocno ubić. Posypać solą. Kolejno należy ułożyć następną warstwę kapusty i dodać sól – czynność powtarzać aż do ułożenia warzywa po brzegi naczynia.

Co ważne, trzeba pamiętać o zostawieniu około 5 cm wolnego miejsca przy brzegu garnka – sok z kapusty może kipieć, kiedy nastąpi etap fermentacji. Każda ułożona warstwa kapusty powinna być dobrze ubita – w ten sposób dbamy, aby w naczyniu nie było nadmiaru powietrza. Jeśli pomiędzy warstwami kapusty będzie tlen – całość zgnije.

Dzięki temu, że przy liściach kapusty znajdzie się sól, pojawi się sok. To dodatkowe zabezpieczenie dla warzywa przed tlenem. Aby sok doskonale przylegał do liści kapusty, należy poszczególne warstwy ściśle do siebie docisnąć. W tym celu przyda się talerz, który należy położyć na wierzchu poszatkowanych liści. Na talerzyku powinien znaleźć się ciężarek lub kamień. Całe naczynie trzeba zabezpieczyć, używając do tego ścierki lub gazy.

Naczynie z liśćmi należy zostawić w pomieszczeniu o temperaturze około 20 stopni. Po odstawieniu warto obserwować kapustę, ponieważ może kipieć. Nadmiar soku powinien być zbierany do osobnego naczynia. Po 3-4 dniach można spróbować, czy kapusta jest odpowiednio kwaśna. Po około 8 dniach przysmak będzie gotowy. Na koniec należy go odstawić w chłodne miejsce.

Jak się okazuje, samodzielne kiszenie kapusty to nic trudnego. Odpowiednio przygotowana może być smaczną i zdrową przekąską na zimę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here