Jak wyhodować awokado?

Awokado, czyli Persea americana, to smaczny owoc, który pochodzi z Ameryki Środkowej oraz Południowej i jest ceniony ze względu na dużą wartość odżywczą. Roślina ta należy do rodziny wawrzynowatych. Kiedyś awokado było trudno dostępne w Polsce, dzisiaj znajdziemy je prawie w każdym sklepie spożywczym. Owoce są pokryte grubą skórką w kolorze zielonym lub brązowym, miąższ jest zielonkawy, ma lekko orzechowy smak i ciekawą, nieco maślaną konsystencję. Czy można jednak wyhodować awokado samodzielnie? Jak wygląda dorosła roślina? Awokado jest dużym drzewem, które w naturze dorasta nawet do wysokości 20 metrów. Ma duże liście, które nie opadają na zimę, a jego kwiaty są drobne, zielone i niepozorne. Czy wobec tego takie drzewo będzie w stanie rosnąć w naszym domu? Tak, jest to możliwe, a hodowla jest dość prosta. Jak wyhodować awokado? Pestkę, z której wykiełkuje roślina, można po prostu wyjąć z zakupionego w sklepie owocu. Pamiętaj jednak, aby pestkę wyjąć bardzo delikatnie, aby jej nie uszkodzić. Przekrój owoc na pół, uważając, aby nie naruszyć nożem pestki. Zanim jednak przystąpisz do tej czynności, przygotuj doniczkę oraz podłoże, w którym będzie rosła roślina. Pestkę bowiem należy umieścić w ziemi jak najszybciej po wyjęciu z wnętrza owocu. Jak posadzić pestkę we właściwy sposób? Doniczka powinna być głęboka, bo i sama roślina powinna osiągnąć duże rozmiary. Ziemia w której będzie rosnąć powinna być lekka i dobrze napowietrzona. W tym celu najlepiej wymieszać ją z perlitem. Alternatywną opcją jest wykorzystanie mieszanki piasku z torfem w stosunku 1:2. Ważny jest też odczyn pH podłoża, który powinien być obojętny. Teraz można zasadzić wydobytą z owocu pestkę. Umieszczamy ją tak, aby węższy koniec był skierowany do góry, natomiast końcówka powinna delikatnie wystawać ponad powierzchnię podłoża. Kolejnym krokiem jest przykrycie doniczki za pomocą przezroczystego woreczka lub odciętej połówki plastikowej butelki. Robimy tak, aby stworzyć kiełkującej roślinie dogodne warunki, czyli konstruujemy małą szklarnię, która ma za zadanie zatrzymać wilgoć. Proces kiełkowania awokado wymaga bowiem wysokiej wilgotności powietrza. Jakie stanowisko będzie najlepsze dla rośliny? Najlepiej aby doniczka znalazła się w miejscu ciepłym i dobrze nasłonecznionym. Lato roślina może spędzić z powodzeniem na świeżym powietrzu. Pamiętajmy jednak, że ta roślina, nie lubi niskich temperatur i nie toleruje mrozu. Należy zapewnić jej temperaturę 20-24 stopni Celsjusza. Awokado rośnie dość szybko, dlatego też konieczne będzie przycięcie go nad powstałą parą liści. Sprawi to, że roślina będzie się ładnie rozkrzewiać. Warto od czasu do czasu obficie spryskać roślinę za pomocą zraszacza. Latem należy nasze drzewko nawozić, można to robić nawet co 2 tygodnie. Skoro już wiemy jak wyhodować awokado, możemy przystąpić do dzieła. Pamiętajmy, że młode rośliny należy każdego roku na wiosnę przesadzać do doniczki o większym rozmiarze. Z czasem tę czynność możemy wykonywać rzadziej – wystarczy to robić co 2-3 lata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here