Jak usmażyć stek?

Stek może wydawać się potrawą prostą. Przecież jest to tylko kawałek mięsa, który na krótka chwilę wrzucamy na ruszt. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie steku idealnego nie jest wcale takie łatwe. Jakie mięso wykorzystać do przyrządzenia steku? Najczęściej jest to wołowina, choć czasem wykorzystuje się w tym celu np. dziczyznę. Najlepszą częścią wołowiny będzie polędwica, rostbef lub antrykot. Powinno być to mięso od zwierząt, które hodowane są z przeznaczeniem właśnie na steki. Mięso z krów mlecznych, które przeważa w Polsce, nie będzie tak miękkie i sprężyste, jak ma to miejsce w przypadku innych ras. Gdy już zdobędziemy odpowiedniej jakości mięso, musimy znać kilka podstawowych zasad jak usmażyć stek. Nie należy smażyć mięsa, które jest wyciągnięte prosto z lodówki. Dajmy mu chwilę czasu, ponieważ kontakt zupełnie zimnego mięsa z nagrzaną patelnią spowoduje, że nie wysmaży się ono równomiernie. 30 minut powinno wystarczyć. Mięso doprawmy jeszcze przed smażeniem, aby dobrze wchłonęło przyprawy. Do podkreślenia smaku wołowiny wystarczy sól i pieprz. Doprawiajmy nimi mięso z dużej wysokości, aby składniki równomiernie pokryły całą jego powierzchnię. Steki smażymy najczęściej na grillu, choć można do tego celu wykorzystać również patelnię. Do smażenia na patelni można wykorzystać olej słonecznikowy. Smażąc stek nie należy zbyt często go dotykać, ani tym bardziej nakłuwać aby nie pozbawić go soków znajdujących się wewnątrz. Smażmy tylko raz na każdej ze stron, do przewracania używając szczypiec lub łopatki. Jak sprawdzić stopień wysmażenia? Należy to zrobić dotykając palcem, nie krójmy mięsa podczas smażenia, aby sprawdzić, jak wygląda w środku. Po zakończeniu smażenia dajmy mu kilka minut na odpoczynek. Ta chwila wystarczy, aby soki rozeszły się po całym kawałku, co sprawi, że danie będzie miękkie i sprężyste. Jak usmażyć stek o odpowiednim stopniu wysmażenia? Wyróżniamy sześć stopni wysmażenia. Blue to stek bardzo krwisty, a mięso jest lekko ciepłe i surowe. Rare jest stekiem krwistym, mięso jest czerwone. Medium rare – stek średnio krwisty, w którym mięso brunatnieje z zewnątrz. Medium jest stekiem średnio wysmażonym, mięso ma odcień lekko brunatny. Medium well – wysmażony, mięso jest elastyczne, ale twarde. Ostatni typ to stek well done – mięso brunatne i wysmażone. Długość smażenia jest różna i zależy od grubości mięsa i temperatury smażenia. Można oczywiście podać orientacyjny czas smażenia, jednak nie daje to gwarancji, że uzyskamy pożądany efekt. Stek krwisty smażymy około 3 minuty z każdej strony, średnio krwisty około 4 minuty, dobrze wysmażony – 6 minut. Smak steku można podkreślić odrobiną masła i czosnku, które dodaje się na kilka minut przed końcem smażenia. Tak przygotowany stek będzie świetnie smakował z frytkami lub puree z ziemniaków oraz sosem barbecue. Pierwsze próby smażenia steku mogą być trudne, ale z czasem na pewno nabierzemy doświadczenia. Warto próbować, ponieważ z czasem staniemy się specjalistami i to my tłumaczyć będziemy innym jak usmażyć stek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here