Czy najprostsze przepisy mogą być najlepsze?

Jak się okazuje, bardzo często najprostsze przepisy kulinarne są najlepsze. Do takich przepisów, zdecydowanie możemy zaliczyć pierogi, kopytka, naleśniki, różnego rodzaju zupy, a także te składające się w głównej mierze z warzyw. Co do pierogów, to zdecydowana większość osób preferuje pierogi ruskie, jednak znajdą się również miłośnicy i tych z mięsem, czy z kapustą i grzybami, choć te ostatnie kojarzą nam się głównie ze świętami. Jeżeli mówimy o kopytkach, to możemy je podawać na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest wersja na słodko, na przykład z dżemem, jogurtem owocowym, czy także z polewą owocową. Dla tych, którzy stawiają na raczej słone potrawy, ciekawym rozwiązaniem będą kopytka z sosem na przykład grzybowym, lub też zwykłym pieczeniowym. Kopytka też dobrze smakują, kiedy podsmaży je się na patelni, jak i również dodatek do mięsa, zamiast zwykłych ziemniaków, czy frytek. W przypadku naleśników, jest dokładnie tak samo, jak w przypadku kopytek. Możemy je spożywać na słodko i na słono, z kremem czekoladowym, ale i ze szpinakiem – wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych. Kolejnym podanym powyżej przykładem szybkich przepisów, są zupy. Po pierwsze ugotowanie zupy, jest bardzo łatwe, a dodatkowo najszybsze. Ponadto zupa jest zdrowym i pożywnym posiłkiem, w związku z czym wiele osób uważa ją za jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Teraz przejdźmy do przepisów, których głównym składnikiem są warzywa. Możemy przyrządzić je w piekarniku, ale także i na patelni. Jak się okazuje, jedną z potraw, które wciąż przyrządza się w wielu domach, jest dobrze wszystkim znane leczo. Zatem może powiemy sobie teraz, jak zrobić leczo oraz jakie składniki będą nam do tego potrzebne? Otóż podstawą przepisu, jest cukinia. Powinniśmy ją obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbaskę, paprykę, pomidory, a także cebulę. Wszystko razem dusimy na patelni, aż do momentu, kiedy produkty zmiękną. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli chcielibyśmy, aby smak naszego leczo był bardziej intensywny, możemy dodać passatę pomidorową lub koncentrat pomidorowy wedle uznania. Dobrym pomysłem, jest również wzbogacenie naszej potrawy kilkoma ząbkami czosnku. Tak przygotowane leczo, możemy podawać samo jak i również z chlebem, lub z ziemniakami oraz z kaszą czy ryżem. Potrawa ta, może być przygotowana również bez kiełbasy, z samych warzyw, co będzie stanowiło idealne rozwiązanie dla wegetarian. Oczywiście możemy również wymienić kiełbasę na parówkę, albo pierś z kurczaka – tutaj panuje pełna dowolność. Reasumując – pamiętajmy o tym, że nie musimy poświęcać wielu godzin na przygotowanie obiadu, aby okazał się on być dobry i zdrowy. Czasami wystarczą proste przepisy, aby zadowolić bliskich i mieć poczucie, że o nich dbamy. Miejmy na względzie fakt, że nawet banalne z pozoru przepisy ale przygotowane własnoręcznie, są zdecydowanie bardziej wartościowe od tych gotowych, kupowanych w barach szybkiej obsługi lub w osiedlowych sklepach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *